Колаж: Валдес Радев, Фейсбук.

19 Юни, 2023

Новият главен прокурор – ново лице, стар подход

Тези дни станахме неми свидетели на поредното безочие от страна на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Под палката на задкулисния диригент, светкавично и немотивирано, функциите на отстранения главен прокурор, бяха възложени на друг възпитаник на милиционерското училище – Борислав Сарафов. При това, без да бъдат обсъдени неговите професионални и нравствени качества. По този начин общественият рейтинг на ВСС стигна самото дъно.

За истински мислещите люде е ясно, че Сарафов не притежава необходимите нравствени качества, за да изпълнява функциите на главен прокурор, макар и временно. На първо място, защото години наред мълча за безобразията Гешеви, и в някаква степен се оказва негов съучастник. На второ място, защото не декларира вила от 297 кв.м. находяща се недалече от столицата, която е ползвал дълго време (по закон е длъжен да опише всички чужди недвижими имоти, които ползва).

Неслучайно Сарафов тенденциозно отбягва журналистическите въпроси относно своето материално благосъстояние. По информация на Бюрото за разследващи репортажи и данни, известно като „БЪРД“, Сарафов преди време е бил следовател по дело за хулиганство, изтезания и изнудване срещу бизнесмен он Божурище, който в крайна сметка се отървал с условна присъда. Бизнесменът впоследствие става общински съветник от ГЕРБ и буквално харизва няколко апетитни имота на сина на Борислав Сарафов – Боби. А сред тези имоти е гореспоменатата вила.

Ние от „ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ“ подкрепяме изразеното от министъра на правосъдието намерение да атакува решението на прокурорската колегия на ВСС пред Върховният административен съд, с искане за незабавно спиране на допуснатото предварително изпълнение на решението.