Размисли за клубната дейност

Тези дни прокурорско-съдебната клика се поразтресе и това произведе някои събития, дали повод на оптимистите да възкликнат: „А дано“. Песимистите пък – „Надали, ама едва ли“. Иначе е ясно, че изпълняващият длъжността Главен прокурор си разчиства сметките с предишния, в резултат на което някои прокурори напускат. Други се спотайват и ослушват в трепетно очакване. Новият главен се разпорежда самоуверено, но е видимо тревожен, че току-виж излязъл от някъде компромат, като снимката с „Пепи Еврото“ или нещо по-конкретно.

Ненапразно и не от вчера някои политици, общественици и магистрати предупреждават, че съдебната власт е проядена от корупция. Поне в професионалните среди е известно, че от мутренските времена в съд и прокуратура действаха и действат организирани престъпни групички, ръководени или подпомагани я от някой „Красьо“, я от някой „Пепи“, я от някой „Нотариус“. Разкриването на клубната им дейност би дало ясна картина на протичащите в системата корупционни процеси. Засега знаем за клубовете „SS“ и за “Осемте джуджета”, но нищо чудно да узнаем за още някой подобен, като например „ДС“ клуб.

От публикации на Frognews и Bulgaria news през далечната 2009 г. научихме, че Висшият съдебен съвет е отстранил съдията Николай Маджаров от поста заместник-председател на Софийски районен съд. Причината според съдия Галина Захарова: организиране помещение за забавление. Организирал чалга-клуб, наречен „Леле-мале“ в сградата на СРС, в който съдиите се отдавали на бурни купони и забавления след края на работния ден. Емблемата на клуба били дамски прашки, закачени на входната врата. През 2017 г. от публикация на „Правен свят“ научихме за образувано дисциплинарно производство срещу съдията Николай Маджаров затова, че предоставил тогата си на небезизвестния Владимир Кузов (бивш депутат, осъждан за блудство с малолетен), за да позира с нея за снимка.

В КРДОПБГДСРСБНА, известна като „Комисия по досиетата“, се съхранява личния картон на същия Николай Маджаров – офицер от Шесто управление на Държавна сигурност, с личен № 068229. Възникват следните логични въпроси:

  • Морално ли е при всичко това лицето все още да правораздава?
  • Има ли свои покровители по високите етажи на съдебната власт?
  • Допуска ли компромиси в професионалната си дейност, когато адвокат на страна по дело, се окаже бивш служител на ДС?

Интересен факт е, че началник на Николай Маджаров в Шесто управление е бил Йордан Трайчев – днес адвокат от Софийска адвокатска колегия. Съвсем не твърдим корупционно сътрудничество между двамата, тъй като не разполагаме с данни и доказателства, а само илюстрираме реалната възможност магистрати и адвокати с подобно минало да допринасят за вихрещата се в съдебната власт корупция.

И най-важният въпрос: Докога темата за магистратите – бивши офицери от Държавна сигурност и доносници на ДС ще е табу?